onsdag 29 april 2015

Lissie v 18

Målet med dessa inlägg om Lissie har från början varit bara för kul att kunna gå tillbaka och kolla efteråt samt om det är något speciell händelse jag vill kunna hitta tillbaka till. Nu känner jag att detta kan utvecklas ännu mer och även innefatta mer på ditalj olika små övningar vi kört varje dag samt tips frammåt. Saker som funkat/inte funkat kanske.
Önskvärd vecka ser ut som följer; tisdag, onsdag, fredag och lördag varav en dag körning.

Måndag va Pernilla och jag till Bjursås och hämtade nya fodret, Safe & Sound. Ska bli jättespännande att prova.

Tisdag: Blev en ridtur på 1,10t på kvällen, fint väder och härligt i skogen. Tanken jag hade innan va att rida bort till grusgropen och rida på småstigarna mellan den och Heden. Blev både uppför och nerför samt gå med långa tyglar utanför stigarna för att lyfta på fötterna. Blev ett pass med en hel del lydnad/övergångar och träning i vem som bestämmer.
Jag håller fast vid min taktik att inleda varje ridpass efter framskrittningen med en period korttrav med nedsittning. Fokus är min sits och att hon lyssnar på mig frammåt/bakåt samt kontakten i handen/eftergift. Målet med detta är att hon ska gå frammåt på ett avslappnat och kontrollerat sätt utan att rusa på som hon känner för. Tycker det känns som hon vant sig med att börja passet så här och oftast inga problem.
Red runt på småstigarna, både de jag redan känner till men så även några för oss nya. Blev en del galopp ruscher uppför vilket tände till humöret ordentligt. Fick försöka avleda henne lite, för att inte hon ska bara fokusera på att springa och kämpa emot mig. Bla gjorde vi halt i en svag uppförsbacke och ryggade några steg och ny halt. Detta upprepade vi då baken svängde och aldrig gick på rakt spår. Vi gav oss först när ryggningen blev rak och i bra tempo. Jätte nyttigt! Några galoppfattningar från skritt tränade vi på också.
Största kampen på ridturen blev när vi vände hemmåt och vi kom ut på grusvägen igen, fröken Lissie tyckte att man ska springa så fort man kan.
Min taktik blev att sitta djupt och lungt, små förhållningar och försöka hålla henne rak då hon svajade över hela vägen i frustration. Kändes inte som takiken fungerade alls där och då  men fortsatte även in i skogen, först efter en kort skritt och ny trav började hon lugna ner tempot. Då kom även eftergiften ordentligt. Körde på med sidvärsrörelser i det läget och avslutade med lugn trav på långa tyglar i lätt sits. Något som inte va ett alternativ några minuter tidigare. Upprepade det sista även efter vi korsat vägen. Kort trav en bit med sidförflyttning och avsluta med lugn trav på långa tyglar i lätt sits. Nu på den plats där hon för 2 veckor sedan rusade iväg i någon rodeo show. Känns jättebra att vi börjar hitta sätt för oss att bryta negativa trender i skogen utan att ha dragkamp. Använda den positiva energin frammåt till något bra.

Dagens övning: rygga, friskritt i natur, klättring
Kunnat göra bättre - brutit traven tidigare när hon blev för hetsig och gjort omstart.
Bra med dagen - det mesta handlar om att fortsätta tills det blir önskat resultat och ha tålamod tills dess.

Fredag: red från stallet hem till oss. Blev totalt en ridtur på 1,40min men då va det först paus hos Stefan, sen hemma och tillsist hos Gerd. Vi tog vägen via verkstan rakt fram till källan och sen upp på översidan moskogen. Svängde förbi Stefan och Kajsa. Sen ner på lisselbyvägen över och sen svängde ner vid Gerd över till näckens väg. När vi kom hem på våran gata blev hon tveksam innan hon gick in mellan stacketet och uteplatsen. Spänd och lite flykt känsla innan hovarna va på gräsmattan. Över lag gick det väldigt bra hela turen. Lugn och fin på dit vägen. Travade på en del samt en galopp i skogen. Travade lite även vid källberget och förbi gymmet. Flaggan va hon lite reservera emot. Påvägen hem följde vi med Martin och Max gatan ner sen red vi över åkern förbi troive och upp till Gerd innan vi vek över vägen och tillslut över till källberget igen. Jättefin kort lugn trav. Blev lite hetsig när jag ville ha vänster galopp när hon bara ville springa. 

Dagens övning: miljöträning att rida i tätbebyggt område. 
Kunnat göra bättre - va lite sämre med galoppfattningarna idag, ville helst bara höger. Skulle haft mer tålamod i det. 
Bra med dagen - över lag väldigt cool, sista galoppen vid verkstan, så vackert😍


Lördag: Efter hur veckan har sett ut kändes det som det va dax för en tur med lite högre fart. Övervägde vart vi skulle rida en stund men fick ändå bli så att vi började att rida förbi verkstan på samma sätt som resten av veckan. Kort trav i fint tempo. Sen fortsatte vi över lilla bäcken in på stigarna vid milbanan. Hittade en ny stig som inte alls ledde oss dit jag hade tänkt så blev lite kringelkrok. Över vägen nästan vid skjutbanan och fortsatte upp över förlägningen och travbanan, runt kenneth hem.
Totalt blev det ridtur 1,10tim med en hög snitt hastighet och 9km.
Va kanske inte jättenoga med galoppfattningarna i skogen vilket jag fick äta upp på slutet när jag ville bestämma höger och bara fick vänster. Tappade helt tålamodet på hennes envishet.

Dagens övning: hålla ett högre tempo, konditionsträning
Kunnat göra bättre: Galoppfattningarna efter halva turen funkade inget som det skulle. Dessutom blev det lite mer dragkamp när vi inte gick tillbaka till lugn trav mellan. Tålamod och lugna ner !
Bra med dagen: Första halvan av ridturen fungerade fint, annars inte mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar